ĮDOMU.LT - įdomiausios naujienos ir geriausi straipsniai

Įdomūs straipsniai apie kosmosą, gyvūnus, šalis ir pasaulį. Neįprasti faktai apie žmones, jų nutikimus ir atradimus.

Labiausiai kenksmingi maisto produktai


Dažnas žmogus mėgsta susidaryti sąrašą produktų, kuriuos mėgsta ir vartoja dažnai, ir priešingai - kurių nemėgsta bei vengia savo maisto racione. Tačiau ar tikrai žinote, ką valgote? Daugelis maisto produktų, iš pažiūros viliojančių savo išvaizda ar skaniu kvapu, iš tikrųjų turi didelį neigiamą poveikį mūsų organizmui. Visa tai dažniausiai atsiranda dėl pridėtinių medžiagų, padedančių maistui ilgiau išsilaikyti, neprarasti spalvos, skonio savybių, ar dėl kitų maisto apdorojimo procesų. Tad šiame sąraše pateiksime 10 produktų, kurie yra kenksmingi kiekvieno iš mūsų sveikatai bei kurių reiktų vengti kasdieniniame gyvenime.

Sausi pusryčiai


Nors sausi pusryčiai ir yra reklamuojami kaip sveikas, pilno grūdo maistas, leidžiantis organizmui įsisavinti daug naudingų medžiagų, iš tiesų jie yra perpildyti rafinuotu cukrumi ar druska bei paprastai savo sudėtyje neturi žmogui būtinų maisto medžiagų. Rinkdamiesi maisto produktus, galite prisiminti paprastą taisyklę – venkite visko, kas yra fasuota, turi daug pridėtinio cukraus ar druskos. Sausus pusryčius ryto meniu geriau pakeiskite naminiais trintų vaisių ar daržovių kokteiliais, kiaušiniais ar avižine koše. Šie išvardinti produktai ne tik sveikesni, bet ir ilgesniam laikui suteiks energijos, kurios dienos eigoje reikia visada.

Margarinas


Margarino gamintojai gali teigti, jog jų produktai yra be cholesterolio, ar jį tarsi ištrinti iš produkto sudėties išradingu ir nesuprantamu ženklinimu, tačiau tai nekeičia fakto, jog šis maisto produktas yra žalingas sveikatai. Margarinas – augalinių riebalų ir vandens mišinys, kuris buvo išrastas tam, kad taptų pigesne sviesto versija. Kad ir kaip gražiai skamba, neapsigaukite, toks mišinys pilnas transriebalų, konservantų bei kitų priedų, sveikatai neatnešančių jokios naudos, o kaip tik priešingai – jai kenkiančių. Trans riebalai padidina blogojo cholesterolio kiekį bei pažeidžia arterijų sieneles. Visgi jei savo gyvenimo neįsivaizduojate be margarino, bandykite jam rasti alternatyvą. Tam puikiai tiks paprastas sviestas (tik nepadauginkite) ar, dar geriau, rinkitės širdžiai sveikus riebalus, tokius kaip alyvuogių aliejus.

Spurgos


Šios saldžios, minkštos spurgos savo kvapu ir išvaizda vilioja tikrai kiekvieną. Deja, kaip pasakytų sveikatos specialistai, vienintelis geras dalykas spurgose – jų viduryje esanti tuščia skylė. Iš esmės spurgos yra koncentruotas rafinuotų miltų, cukraus, pridėtinių skonių, hidrinto aliejaus ir trans riebalų junginys. Tai mirtinas derinys, neturintis jokių vitaminų ar naudingų medžiagų mūsų organizmui.

Sojos baltymai


Soja šiandien tapo itin populiarus maisto produktas, ypač vegetarų ir veganų tarpe, tačiau dalis mitybos specialistų nerimauja dėl tokio didelio sojos vartojimo. Dažnai galime išgirsti, jog sojos baltymai tai puiki alternatyva mėsai bei būdas aprūpinti organizmą reikiamomis medžiagomis. Tačiau sojos produktai yra apdirbti, o intensyvūs apdorojimo procesai tik pašalina visus žmogui naudingus baltymus. Kuo labiau apdorotas maistas, tuo mažesnė tikimybė, kad jūsų kūnui jis bus naudingas.

Bulvių traškučiai


Skanu, tiesa? Kaip bebūtų, jie šiame sąraše yra ne be priežasties. Bulvių traškučiai gaminami itin karštame aliejuje, kuris skatina toksiškų junginių susidarymą. Pasaulio sveikatos organizacija nustatė, jog kai kurie traškučiai turi labai padidėjusį akrilamido, medžiagos, sukeliančios vėžį, kiekį. Ir dar vienas faktas, atbaidysiantis jus nuo šio maisto produkto - aliejus, naudojamas bulvių traškučių gamyboje, yra tiek kartų filtruojamas bei panaudojamas, kol yra visiškai nebetinkamas vartojimui ir galiausiai yra išmetamas.

Dietiniai produktai


Tikėkite tuo ar ne, tačiau tie patys maisto produktai, žadantys, kad greitai sulieknėsite bei numesite svorio, taip pat patenka tarp žalingiausių maisto produktų. Tie, kurie yra išbandę dietinį maistą, tikrai gali patvirtinti, jog jie nesuteikia žadėtų rezultatų. Reikiamas riebalų kiekis suteikia maistui skonį, o jei maiste riebalų kiekis yra mažesnis nei įprastai, reiškia, jog gamintojas riebalus, buvusius maiste, pakeitė pridėtiniu cukrumi, saldikliais ar kitomis cheminėmis medžiagomis. Normalus riebalų kiekis organizmui yra labai reikalingas, tad nesusiviliokite apgaulingais dietiniais produktais, yra daugybė natūralių produktų, padėsiančių atsikratyti nereikalingų kilogramų.

Perdirbta mėsa


Visa perdirbta mėsa, įskaitant delikatesines dešras, servelatus, dešrainius ar bekoną, savo sudėtyje turi natrio nitritą, junginį, sukeliantį ląstelėms vėžinį poveikį. Tyrimai rodo, jog tiems, kurie reguliariai vartojo perdirbtą mėsą, rizika susirgti kasos vėžiu išaugo net 67 proc., lyginant su tais, kurie tokios mėsos suvartojo mažai arba išvis nevartojo. Vėlgi, neapdirbta ekologinio ūkio mėsa yra geriausias pasirinkimas, tad laikas užsukti į vietinį turgų, kur jos tikrai apstu!

Konservuotos sriubos


Galvojote, jog tai vienas geresnių pasirinkimų, kai neturite laiko gaminti? Deja, šis patogus sprendimas yra labai jūsų sveikatai. Konservuotose sriubose yra milžiniškas kiekis druskos, pridėtinio cukraus, transriebalų ir kitų dirbtinių medžiagų. Jei nenorite kentėti nuo aukšto kraujospūdžio ar per didelio cholesterolio kiekio, geriau nusipirkite visus reikiamus produktus ir išsivirkite sriubą patys. Tai nėra taip sunku kaip jums gali pasirodyti!

Rafinuoti miltai


Balti rafinuoti miltai (ir visi iš jų gaminami makaronai), savo sudėtyje neturintys reikiamų maistingų medžiagų, ir atvirkščiai, turintys daug kalorijų, yra produktai, kurių turėtumėte kiek įmanoma vengti. Šie miltai neturi pagrindinių vitaminų ir mineralų, kuriuos galėtumėte gauti iš sveikatai naudingų grūdų. Tad, jei norite gauti naudos iš plataus maistinių medžiagų lobyno, rinkitės avižas, miežius, ruduosius ryžius ar kviečius.

Cukraus pakaitalai


Daugelis žmonių mano, jog įvairūs cheminiu būdu išgauti cukraus pakaitalai yra puiki alternatyva cukrui. Tačiau visa tai nėra tiesa. Dirbtiniai saldikliai yra kur kas blogesni nei paprastas cukrus ir tai gali būti lengvai paaiškinama. Dirbtiniai cukraus pakaitalai, kai yra suskaidomi mūsų kūno, gamina toksines medžiagas, kurios gali turėti neigiamas pasekmes organizmui, tokias kaip depresija, nuovargis, nemiga, ir, kaip bebūtų ironiška, svorio padidėjimas. Kiti tyrimai taip pat atskleidė, jog dirbtiniai saldikliai didina apetitą.
įvertinimas 4.5 / 5 (17 balsų)
Parašė Povilas Mančinskas 2018 m. birželio 28 d., perskaityta 274 k.
Visi straipsniai priklauso idomu.lt naujienų svetainei. Be sutikimo kopijuoti draudžiama.

Suradai klaidą ar neveikiančią nuorodą?

Pažymėkite problemos fragmentą pele ir paspauskite Ctrl + Enter.

Atsidariusiame lange aprašyk problemą ir išsiųsk pranešimą administracijai.

Panašūs straipsniai

Parašyk savo nuomonę

reload, if the code cannot be seen
Paskolų klubas

Kalendorius

«    Lapkritis 2018    »
PirAntTreKetPenŠešSek
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 

Kuri tema Jus labiausiai domina?

Euroecredit paskolos